در مسابقه و رقابت بین برندها، علی الخصوص برندهایی که متعلق به کسب و کارهای اینترنتی هستند، استفاده از کلماتی فراگیر شده است که گاهی در جای اشتباه از آنها استفاده میشود و گاهی هم برداشت اشتباهی از آنها در ذهن شکل گرفته است. ابتدا به صورت بسیار خلاصه به تعریف هر یک از این کلمات خواهم پرداخت.
تخفیف Discount
تخفیف، یک کاهش ساده قیمت نسبت به قیمت اولیه یا قیمت پایه است که با اجرای آن امید است درآمد را در مقطعی کوتاه مدت از طریق افزایش فروش بالا ببریم.
در این مدل از کاهش قیمت، شما در برابر افزایش فروش حاصلی تحت عنوان کم ارزش کردن ارزش کالا خواهید داشت. در واقع خرید ارزان تر از قیمت پایه باعث می شود مشتری در ذهنش ارزشی کمتر از قیمت قبلی برای کالا یا خدمات در نظر بگیرد و این موضوع می تواند بلند مدت روی آن تاثیر گذار باشد و متاسفانه این موضوع گاهی تا زمانی طولانی با محصول یا خدمات تخفیفدار همراه خواهد بود.
ترفیع Promotion
ترفیع یا پروموشن، پیشنهادات ارزشمند کوتاه مدت است که با درک درستی از ارزش محصول، مزایای آن باعث کاهش هزینه برای مشتری میشود که حاصل آن افزایش تقاضا برای مدت محدود و احتمالاً کوتاه است و نتیجهای که در بر دارد، انتقال تجربه خرید و استفاده از محصول است و باعث وفاداری به برند در طولانی مدت می شود.
تخفیف Rebate
ریبِیت در واقعی یکی از انواع تخفیف یا دیسکانت است که در آن فروشنده مبلغی از مبلغ فروش را به خریدار مسترد می نماید. معمولاً در این نوع از تخفیف، شرطی گذاشته میشود، مثلاً در صورت خرید مبلغ x ریال یا تعداد y ریال از محصول یا خدماتی تخفیف شامل حال شما خواهد شد. این مبلغی که در واقع بازپرداخت میشود، میتواند به صورت نقدی و در لحظه به مشتری بازپرداخت گردد یا در خرید های بعدی به وی تعلق بگیرد.
حراج Off
این مدل از کاهش قیمت معمولاً برای محصولاتی که در پایان دوره یا عمر محصول یا موجودی انبار از تقاضای کمی برخوردارند و تمایلی به تولید و فروش مجدد آنها نیست اجرا میگردد. اجرای حراجی به صورت کلی معمولاً برای محصولات فصلی است که به دلایل مختلف تولید آن دیگر در برنامه نیست و تمایل به تخلیه انبارها در آن پنهان میباشد.
پیشنهاد Offer
در خصوص پیشنهاد در مقوله فروش، موضوع کاهش قیمت نیست. در واقع در این مدل، شما ارزشها یا خدمات یا مقداری از محصول یا خدمات بیشتر را با همان قیمت قبلی به مشتری ارائه میدهید. ساده ترین تعریف برای این مدل دوتا بخر سه تا ببر است.
تفاوت رقابت بین (تخفیفان و نتبرگ) و (اسنپ فود و ریحون)
دو سایت بزرگ تخفیان و نت برگ، ماهیت وجودی خود را از ارائه تخفیف گرفتهاند. در واقع آنها خدمات یا محصولاتی را به کاربران خود پیشنهاد میدهند که دارای تخفیف از نوع Discount است. در اینجا شایان ذکر است که مالکیت کسب و کارها متعلق به این دو وبسایت نیست و کاهش چشمگیر قیمت ها، بر خلاف آنچه در توضیح Discount نوشتم به کسب و کار این دو سایت لطمه و صدمه ای وارد نمی کند که هیچ، هرچه میزان تخفیفات بیشتر شود، کاربر این دو سایت راضی تر خواهند بود و ارزش مصرفی بالاتری را در ذهن خود برای این دو برند در نظر خواهند گرفت. (در اینجا در خصوص کیفیت خدمات ارائه شده توسط کسب و کارهایی که برای افزایش فروش نزد این دو سایت می آیند صحبت نمی کنم و صد البته واضح است که این کیفیت می تواند موضوع ارزش دریافت خدمات در برابر تخفیف گرفته شده را مطرح نماید که روی تجربه مشتری و تجربه خرید از خدمات این دوسایت موثر باشد.)
اما این روزها شاهد آن هستیم در تقلید از تخفیفان و نتبرگ، دو پلتفرم ارسال غذا یعنی ریحون و اسنپ فود در مردابی گیر افتادهاند که هنوز خودشان از عواقب آن اطلاع ندارند.
این دو پلتفرم تقریباً در اکثر مواقع به مشتریان خود پیشنهاد می دهند که در صورت خرید، امروز فلان درصد تخفیف خواهید داشت. در این رالی هر یک از این دو پلتفرم میزان درصد تخفیفات خود را بیشتر می کنند و به امید آن نشسته اند که یکی بتواند تعداد یوزر های بیشتری را به خود جذب نماید و در نتیجه سهم بازار بیشتری را نصیب خود کند و در نتیجه بازار را انحصاری نماید.
فرض کنیم که این اتفاق به نحوی رقم بخورد که حداکثر سهم بازار در ید یکی از این دو پلفرم قرار بگیرد. حال زمان آن رسیده که تخفیفها را کم یا لغو کنیم و از کسب و کارمان سود ببریم ولی غافل از آن هستیم که مشتری را به خریدهای همواره تخفیف دار عادت داده ایم. نتیجه این می شود:
ما با ارائه تخفیف های بی منطق رقیب را از دور خارج کرده ایم ولی سهم بازاری را به دست آورده ایم که مشتری تمایلی به پرداخت هزینه های واقعی خدمات یا محصولات مورد نیاز خود ندارد. در واقع یک تخفیفان یا نت برگ جدید خلق کرده ایم که فقط در زمینه غذا فعال است و تازه باید خدماتی مثل ارسال هم به مشتری بدهیم.
باز می گردم به تعاریفی که از انواع کاهش قیمت کردم. در جذب مشتری از انواعی که نام بردم بهره ببریم تا آینده کسب و کار خود را به خطر نیاندازیم.
سامان فائق