همگی شنیدیم که همراه اول ، معادل ۶٫۲ میلیون دلار در دو استارت آپ آچاره و اوبار سرمایه گذاری نمود. فارغ از اینکه بخواهم چراها و چگونههای این معامله را مورد بررسی قرار دهم تمایل دارم در خصوص فرهنگ سازمانی صحبت کنم.
همراه اول ، به خودی خود یک اکوسیستم است که فرهنگ ها و مدلهای خاص خودش را دارد. دوستانی که با این غول ارتباطی در ایران همکاری داشته باشند کاملاً می دانند که فرهنگ سازمانی همراه اول ، فرهنگی کاملاً منحصر به خودش است.
معتقدم که داشتن انحصار تقریبی در بازار ، حمایت های سیاسی و بی انتخاب بودن (نسبی) مشترکین برای انتخاب اپراتور مورد علاقه خود باعث شده فرهنگی مبنی بر اهمیت ندادن به تجربه مشترک در این سازمان عریض و طویل شکل بگیرد.
این فرهنگ بزرگترین نابودگر استارت آپ هاست. در واقع اگر استارت آپ ها بر تجربه مشتری و محصول خود تمرکز نکنند و تنها به استفاده از تعداد قابل توجه مشترکین اپراتور و با نوع برخورد متناسب با همان فرهنگ سازمانی ، اتکا کنند ، چیزی جر شکست را نصیب خود نکرده اند.
این اشتباه در خصوص پیام رسان ها نیز در کشورمان اتفاق افتاد ، خیلی زود تصمیم گرفتیم که تلگرام را فیلتر کنیم و مردم مجبور خواهند بود از پیام رسان های داخلی استفاده کنند. در واقع میل کاربران کنترل کردنی نیست. نتیجه این فیلترینگ ، کاملاً روشن است و از قبل هم روشن بود.
اما ذکر دو نکته را لازم می دانم :
اول اینکه امیدوارم و از صمیم قلب آرزو می کنم فرهنگ سازمانی اپراتوری به این استارت آپ ها سرایت نکند و شاهد موفقیت روز افزون آنها باشیم.
دوم اینکه در زمان جذب سرمایه توصیه می کنم که بدانید هر پولی ممکن است به نفع شما نباشد. گاهی موفقیت آینده کسب و کارتان را به پول فروختید.
سامان فائق