شبکههای اجتماعی جزو لاینفک زندگی روزمره ما شده است. گاهی با خود فکر میکنم که چطور شد که شبکه های اجتماعی تا این حد نزد ما مهم شدند تا جایی که دل کندن از آنها یا فراموشیشان این اندازه سخت شده است و همیشه به دو دلیل اصلی میرسم:
اول اینکه تمامی ما در ضمیر ناخودآگاه خود به دنبال پرسونال برندینگ هستیم. شاید تعداد زیادی از ما معنای دقیق آن را ندانیم یا روشهای علمی آن را نشناسیم ولی همه به دنبال ساختن یک چهره ایدهآل برای خودمان هستیم. مطمئناً که ساختن خود ایدهآل کمزحمت نیست و شبکههای اجتماعی به ما این اجازه را میدهد بدون تلاش، چهره دلخواه خودمان را در ذهن مخاطبان خود تصویر کنیم. برای مثال من تعدادی از دوستان را میشناسم که شاد نیستند ولی پستهای شادی را ارسال میکنند و افرادی را میشناسم که زندگی زناشویی خوبی ندارند ولی تصویرهای به ظاهر عاشقانه ای را به اشتراک میگذارند.
و نکته دوم اینکه این تصویر ترسیم شده در ذهن مخاطب برای ما اعتبار کسب میکند. گاهی اعتبار در تعاملات اجتماعی و گاهی اعتبار در روابط کاری. در هر دو صورت این اعتبار مابهازای نقدی برای ما دارد یعنی در دنیای خارج از شبکههای اجتماعی برای کسب این اعتبار باید از زمان (که خود معادل ارزش نقدی دارد) بگذریم یا باید هزینه نقدی کنیم تا این اعتبار را برای خود بخریم.
این اعتبار حتماً که مهم است و اتفاقاً یکی از روش های پیشرفت میتواند باشد. ولی مسئله اصلی اینجاست: چه محتوایی را به عنوان محتوای شخصی تولید کنیم؟ من سعی کردم از دیدگاه خودم مواردی را برای شما بشمارم.
- کپی نکنید. جملات بزرگان را به نام خود نزنید. کپی کردن سریع لو میرود و برای شما اعتباری که ایجاد نمیکند هیچ، به اعتبار شما لطمه هم میزند.
- اشخاص فی ذاته، رسانه خبری نیستند. پس از خبررسانی و اعلام اخبار روز در کانالهای شخصی خود خودداری کنید. (این مورد در خصوص افرادی که شغل خبرنگاری دارند صدق نمیکند.)
- مدام از بزرگان ننویسیم. نقل قول کار ما نیست و برای ما اعتباری ایجاد نمیکند. ولی اگر تمایل دارید که جمله ای از بزرگی را نقل کنید میتوانید در کنار آن، توضیحات یا تفسیری را از خودتان بنویسید و نظر خودتان را اعلام کنید.
- مطالب جالب برای شما اعتبار نمیآورد. سعی کنید که این مسئولیت را به صفحههای سرگرمی بسپارید.
- در هر زمینهای اظهار فضل نکنید. از هر دری سخنی نگویید. دریایی به عمق یک وجب نباشید.
- مطالب غیر مرتبط با بستری که در آن فعالیت میکنید را به اشتراک نگذارید. در اینستاگرام عکس به اشتراک بگذارید و در لینکدین مطالب علمی یا مرتبط با شغلتان و… .
تولید محتوای شخصی در فضای مجازی یک رمز بسیار ساده دارد. کافیست خودتان را در جایگاه مخاطب خودتان بگذارید و ببینید که اگر شما با چنین محتوایی روبرو شوید چه احساسی از تولید کننده محتوای خواهید داشت؟
سامان فائق